PONTIAC LEMANS

hovedbilde


FAKTA:
Eier: Frank Solem
Årsmodell: 1968
Motor: 389 cid
HK: ca 350hk
Gir: TH 400

DIVERSE INFO

Bilen ble bygget på Pontiac's fabrikk i Baltimore, for deretter å bli solgt hos Biener Pontiac, New York, i februar 1968, for litt under 4000$. Den var da utstyrt med en 350 H.O. som en gang i tiden blitt byttet ut med en 389 cid, tatt fra en 1966 GTO. Kjøperen hadde blant annet valgt skivebremser foran, styreservo og forsterket forstilling som options. Den ble importert til Norge i 2001, klistremerker på rutene tyder på at bilen har vært innom Sverige en tur, før den kom til Norge. Jeg kjøpte bilen høsten 2007, hos en forhandler i Sarpsborg. Bilen var i en "grei" tilstand, det var lite rust, bare noen blemmer i lakken, ramme og understell var heldigvis fritt for rust. Men det viste seg etterhvert at det elektriske systemet var et eneste kaos, med blant annet mange feilkoblinger, en del foringer i forstillingen måtte også skiftes. Jeg begynte på de nødvendige utbedringene den første vinteren, hadde egentlig ikke planer om å gjøre mere en det som var nødvendig, men etterhvert så har store deler av bilen blitt byttet ut/pusset opp.

Her er et bilde tatt på vei hjem fra Sarpsborg, det vises ikke her, men en nærmmere titt viser noen rustblemmer, en plass var det faktisk hull igjennom karoseriet.(dette vistes ikke før jeg begynte å pirke litt i lakkboblen)

poniac2007

Slik så det ut i motorrommet da jeg kjøpte bilen.
Vintrene etter kjøpet har altså blitt brukt til utbedringer/oppussing. Den første vinteren ble alle foringer pluss det meste av slitedeler i forstilling og bremsesystem byttet ut. Alle ledninger frem til motorrommet ble trukket på nytt.
Videre har motorrommet blitt pusset opp, headers blitt montert, eksosanlegget som bestod av 2 seperate rør bakover, ble byttet ut med et 2,5" anlegg fra Pypes, med x-over.(dette skal vistnok gi en liten effektøkning). Ble også nødt til å overhale girkassen, og bytte ut converteren. Det viste seg at noen en gang hadde instalert en for lang mellomaksling, som hadde ligget og presset på girkassen.
Det siste som er gjort av litt større arbeid, er en hallakkering våren 2009. Samme farge som før, bare en anelse mørkere, slapp dermed å rive ut alt interiør for å lakkere i dørkarmer og lignende.
Motoren har oppført seg fint siden jeg kjøpte den, så der er det ikke gjort noe. Har i det siste fått en del 'tikkelyder' fra toppene, så det spørs om det ikke er den som står for tur nå.

Forarbeid før lakkering.(I bakgrunnen: Gunnar Nysæter som hjalp til med grunnarbeidet.)         Montering av nylakkert motor.

Lange headers fra Doug's, "ceramic coated" for å avgi mindre varme.

Motorrommet etter oppussing.

Fra motorrama 2011

For mere info om Pontiac:
Wikipedia Pontiac klubb Norge