DODGE

hovedbilde


FAKTA:
Eier: Walther Stallvik
Årsmodell: 1940
Motor: 218 cid Sideventilert 6
HK: 87 hk

DIVERSE INFO/HISTORIE

Her er et av mine prosjekter. Ikke sikkert at det er noe håp for denne, men den er såpass sjelden at jeg bestemte meg for at denne kunne ikke stå ute lengre.
Bilen er en såkallt Strømmen Dodge. Lisens produsert i Norge av Strømmen motorverksted i Lillestrøm. Verkstedet er best kjent for å ha produsert buss og tog kupe'er. De startet imidlertidig med å sette sammen lastebiler av diverse merker, og utvidet repertoaret i 1931/32 med å sette sammen biler. Dette var fortrinnsvis Chrysler konsernets modeller. Grunnen til at de ble sammensatt i Norge var at det den gang som nå, var et høyt avgifts nivå i Norge. Dette kunne delvis unngåes ved å sette sammen bilene i Norge. Strømmen produserte også spesielle karroserier til drosjer som hadde lengre hjulbase.

Min grunnings-gule Strømmen Dodge er i tillegg til å være noe så sjelden som Norsk produsert, litt spesiell utenom dette. I følge Norsk strømmen Dodge register finnes det i dag 3 kjente 1940 modeller (hvorav jeg eier 2 av dem). Denne er nummerert fra strømmen med løpenummer 1799. Det vil si at dette er absolutt siste bil som noensinne ble produsert på fabrikken. Selve nummereringen er litt diffus og følger ikke noe skille for årene i produksjon, men er fortløpende. Det vil dog ikke si at det ble produsert 1799 biler på strømmen. Ut i fra den andre strømmen Dodgen som har nummer 1782, kan jeg anslå at denne(1799) ble ferdig etter invasjonen. 1782 rakk såvidt å bli levert på Oppdal (hos kjøpmann Vognill) før Tyskerne innvaderte Norge. Ser man etter så finner man en umisskjennelig grå farge underst som indikerer at Tyskerne kanskje rekvirerte bilen allerede før den var ferdig sammensatt.

Selve investigeringen av når bilen ble tatt i bruk og hvem som har vært eiere er fortsatt et kapittel som jeg ser fram til å bruke detektiv egenskapene mine på. Denne bilen fant jeg igjennom strømmen registeret. Eieren hadde hatt bilen siden tidlig på 60 tallet, og hadde brukt den sporadisk før den ble parkert. Da jeg kom inn i bildet sto bilen ute på et potetjorde ikke langt fra Brandbu nær Gardermoen. Der hadde den stått siden 1965..... Da vi hentet den sent sommeren 2011 var bilen i trist forfattning.


Alle hjulene sto, alle vinduer var knust og noen hadde laget hull i taket med øks. Rust har fått herje fritt og interiøret mangler delvis. Merkelig nok var det luft i hjulene (kunne det ha vært Norsk produserte viking dekk???). Vi fikk etter masse strev bilen på hengeren, og man kan sikkert si at så fort har vell aldri Dodgen gått (selv om det var på en henger).
Bilen er for tiden parkert i min rikholdige garasje, i påvente på av tid til å sette istand et verksted for egnet restaurering.
Motor som står i er den orginale sideventilerte sekseren fra Chrysler corporation.Dodgen er forøvrig faktisk ikke en Dodge, men en Plymouth. Dette blir nærmere beskrevet i dataen på min andre strømmen dodge.

Mere om Strømmens Værksted:
Strømmen